Sartu
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Altzaga
      • Arama
      • Ataun
      • Beasain
      • Ezkio
      • Gabiria
      • Gaintza
      • Idiazabal
      • Itsaso
      • Itsasondo
      • Lazkao
      • Legazpi
      • Legorreta
      • Mutiloa
      • Olaberria
      • Ordizia
      • Ormaiztegi
      • Segura
      • Urretxu
      • Zaldibia
      • Zegama
      • Zerain
      • Zumarraga
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Agenda
  • Komunitatea
    • Guztiak
    • Taldeak
    • Sinadurak
    • Zer da hau?
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Eskelak / Agurrak
    • Eskelak
    • Zorion agurrak
  • Gure atariak
    • Otamotz
    • GoiBerri
    • Zerbitzuak
  • Nor gara
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Sartu
SAGARDOTEGI DENBORALDIA

Sagardoa, ziririk gabe eseririk

Goierri
Ekonomia

Sagardotegietan txotxeko denboraldia ezohikoa eta berezia izango bada ere, sagardo berria dastatzeko aukera izango da. Pitxarretan mahaira zerbitzatuko dute, ez ziritik

2021/01/20
Aimar Maiz

Egokitzapenak egin behar izan dituzte sagardotegietan ere. Garai honetan hasiko zatekeen ohiko txotxeko denboraldia. Baina koronabirusak asko baldintzatu du egoera, herrietako itxierak, ostalaritzako mugak eta elkartzeko murrizpenak direla eta. Albistea, ordea, zera da: sagardo berria dastatu ahalko da sagardotegietan. Oraingoz, sei laguneko taldeetan eta mahaitik altxatu gabe bada ere.

Gipuzkoako Sagardogileen Elkarteak atzo Donostian eman zituen 2021eko denboraldiaren xehetasunak. «Saiatu gara lanerako modu bat ezartzen. Ez gatoz urte erraz batetik, eta egoera zailean, erabakiak ere halakoxeak dira. Baina sektore honen bereizgarri bat da lanerako ahalmena eta egoera berrien aurrean ez kikiltzea da. Neurri orokorrak aintzat hartuta, ahal bezain sagardo sasoi erakargarriena eta egingarriena antolatzen saiatu gara», azaldu dio egunkari honi Olatz Mitxelena arduradunak.

Goierriko denboraldiaren aurkezpena, iaz, Andoni Aizpuruarekin.

Hala, iazko denboraldian ere ezarri behar izan zen arau bat izango da abiapuntua: sagardozaleek ezingo dute mahaitik altxatu, eta kupeletako sagardoa pitxarretan bertara aterako diete. Eserita egotearena, izatez, sagardotegietan antzinako joera da. «Historian zehar pitxarretan zerbitzatu izan da sagardoa gure sagardotegietan. Aurtengo urtean, egokitu eta findu nahi izan dugu teknika hori, bezeroari ahal bezain arreta onena emateko asmotan, produktua, informazioa eta irudia zainduta. Horregatik, pitxarra edo botila gardenari, sagardoaren informazioa ere jarriko zaio, kontsumitzaileak zein kupeletako eta zein sagardo mota dastatzen duen jakiteko», esan du elkarteak.

Ziurgabetasunean, aurrera

Gaur-gaurkoz, eta indarrean dauden legeak aldatzen dituzten arte, mahaian gehienez sei lagun eseri ahalko dira batera. Mahaitik mahaira tarteak ere handitu beharko dituzte, eta ostalaritzako edukieraren araua ere bete beharko dute: %50 barruan. Horrez gain, sagardotegiak 20:00etan itxiko dira. Bestetan hain ohikoak diren afari zerbitzuak galtzea ekarri du horrek.

«Egoera zaila da, eta ahal dutena egiten ari dira sagardogileak, aldi oro. Ezjakintasuna hor dago, herria itxita egongo den datorren astean ala ez. Ahal den neurrian, lanerako gogoa ez zaie falta», gaineratu du Mitxelenak.

Aurkezpenik ez Goierrin

Goierriri dagokionez, sagardotegi batzuk irekita daude dagoeneko, eta sagardo berria eskaintzen ari dira. Gipuzkoako elkarteak otsailaren 5ean jarri du 2021eko denboraldia irekitzeko eguntzat.

Goierriko zazpi sagardotegiekin azken urteetan aurkezpen bateratua antolatu izan du Goiturrek, ilbeltzean. Aurten ez dute egin. «Zerbait egiteko asmoa badago, baina otsail bukaeran edo martxoan, sagardogileek esaten dutenaren arabera. Oraingoz, egoerak ez du aukerarik uzten ezer askorik egiteko», zioen atzo Niko Osinaldek. Aurkezpena Olaberriko Etxezurin izatekoa da aurten, txandaka denetatik igarotzeko ohituran.

Ekoizpenari dagokionez, kontsumo txikiagoko garaietara egokitu behar izan dute egileek. 2019ko uztako soberakina asko dagoelako batetik, eta aurtengo aurreikuspen zehatzik inork ez dakielako, bestetik. «2020a sagar urte txikia izan da Euskal Herrian kopuruz, eta izaera handikoa edukiz», laburbildu du Gipuzkoako elkarteak.

Edari «oso berezia eta ona» datorrela ziurtatu dute. Euskal Sagardoa izendapenean, adibidez, 1,2 milioi litro sagardo egin dute EAEko 48 sagardogilek, 2 milioi kilo sagarrekin. Urteak esango du txinparta izaten duen ala birusak ozpintzen duen.

Goierriko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa zaigu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Iruzkinen atala

Azken 3 egunetako irakurrienak

1

Hamaika kasu gehiago atzeman dituzte, horietatik bost Idiazabalen

2021/02/24
Goierri
2

Lazkaoko talogileek txaplaka jarraitzen dute

2021/02/24
Lazkao
3

Fabriketako emakumeei egin die keinu lehiaketak

2021/02/24
Beasain
4

Ormaiztegiko argiteria LED sistemara aldatzeko lanak hasi dituzte dagoeneko

2021/02/24
Ormaiztegi
5

Iparragirre sariak berriz ere martxan, narratiba, poesia eta bertso paperari begira

2021/02/24
Urretxu,Zumarraga
6

Udalak 196 zuhaitz banatu dizkie lursail jabeei

2021/02/24
Zumarraga
Azken berriak

Goierriko azken berriak jakin nahi dituzu? Harpidetu gure buletinera!

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943 16 00 56
  • goierri@hitza.eus
  • Oriamendi, 32 – BEASAIN
  • Nor gara
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Gainera, BERRIAlaguna izateagatik, orain HITZAkide egiten bazara katilu bat oparituko dizugu:

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut
HITZA PDFan

KORONABIRUSAREN garaian guztiok ongi informatuta egoteko, HITZA PDFan deskargatzeko aukera zabalik dago HITZAkide ez direnentzat ere.

HITZA eskuratzeko, nahikoa da zure helbide elektronikoa sartzea.

Bidali botoian klik egiten duzunean, mezu bat jasoko duzu zure posta elektronikoan, eta, mezu horren bidez, helbidea zuzena dela baieztatuko duzu. Hor bertan, hemeroteka eremura bideratzeko esteka topatuko duzu, eta, hor, edozein ale deskargatzeko aukera izango duzu.

*Mezurik jaso ez baduzu, baliteke ‘spam’ karpetan egotea.

 
 
 
 
 
Bidali
 
Mezu bat bidali da zure posta elektronikora.

Webgune honek berezko eta hirugarrenen cookie-ak erabiltzen ditu nabigazioa optimizatzeko eta lan analitikoak egiteko. Informazio gehiago nahi izanez gero, gure Cookie Politika irakurri dezakezu.

OnartuUkatuKonfigurazioa

Privacy & Cookies Policy

Cookien konfigurazioa

Webgune honek berezko eta hirugarrenen cookie-ak erabiltzen ditu nabigazioa optimizatzeko eta lan analitikoak egiteko. Hauek bi multzo nagusitan bereizten dira: beharrezkoak eta ez beharrezkoak.
Beharrezkoak
Always Enabled

Webgunearen funtzionamendu egokia bermatzeko beharrezkoak diren cookieak dira. Multzo honetan webgunearen oinarrizko funtzionalitateak eta segurtasun ezaugarriak bermatzen dituzten cookieak soilik sartzen dira, baina ez dute inolako informazio pertsonalik gordetzen.

Ez beharrezkoak

Webgunearen funtzionamendu egokirako beharrezkoak ez diren cookieak dira. Analisia egiteko eta bestelako eduki barneratuen bidez erabiltzailearen datu pertsonalak biltzeko soilik erabiltzen dira. Derrigorrezkoa da cookieak webgunean erabili aurretik erabiltzaileak baimena ematea.