Sartu
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Altzaga
      • Arama
      • Ataun
      • Beasain
      • Ezkio
      • Gabiria
      • Gaintza
      • Idiazabal
      • Itsaso
      • Itsasondo
      • Lazkao
      • Legazpi
      • Legorreta
      • Mutiloa
      • Olaberria
      • Ordizia
      • Ormaiztegi
      • Segura
      • Urretxu
      • Zaldibia
      • Zegama
      • Zerain
      • Zumarraga
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Agenda
  • Komunitatea
    • Guztiak
    • Taldeak
    • Sinadurak
    • Zer da hau?
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Eskelak / Agurrak
    • Eskelak
    • Zorion agurrak
  • Gure atariak
    • Otamotz
    • GoiBerri
    • Zerbitzuak
  • Nor gara
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Sartu
Iban Mate (sukaldaria)

«Usainduta nabaritzen da Goierriko edo kanpoko odolkia den»

Beasain
Kultura
2019/10/31
Loinaz Agirre

Lehiaketaren eguna odolkiak egosiz hasten da.

Odolkiak oso ondo egosi behar dira. Horrek ez du esan nahi asko egosi behar direnik, ondo baizik. Antolatzaileek oso ondo egiten dute hori.

Zer da ondo egostea?

Gaur egun nahiko egosita saltzen dituzte odolkiak. Beraz, ordu erdi edo ordu beterekin nahikoa da, baina irakin gabe. Egokiena da 90 graduan, ordu bete edukitzea. Hori batez ere, hestea ez puskatzeagatik da.

Ondoren etorriko da odolkia ebakitzeko momentua.

Bai, odolkia ebakita ikusten da odolkia ondo beteta dagoen ala ez. Mozterakoan tripa guztia lehertzen bada, horrek esan nahi du gehiegi beteta dagoela.Txorixo bat bezala moztuta gelditu behar du. Hori lortzeko, teknikoki odolki bat ondo egin behar da: mantso-mantso egosi behar dira, nahaski krematsu bat bezala geratzeko, osagai guztiak nahasteko; homogeneoa geratzeko. Lehenengo ebakialdiarekin hori dena ikusten da.

Osagaiak ondo txikituta dauden ere ikusiko da.

Hori da, eta ea homogeneoa den. Sebo bola bat aurkitzen baduzu, esan nahi du nahasketa gaizki eginda dagoela.

Zein da hurrengo pausoa?

Usaina. Usainduta berehala nabaritzen da Goierriko edo Goierritik kanpoko odolkia den. Behin Andoaingo odolki batek kanela pilo bat zeukan. Kanela eta espezie gehiegi dagoenean gozoegia gelditzen da odolkia. Eta odolkia ezin da produktu gozo bat izan. Batzuk, adibidez, anisa erabiltzen dute. Anis asko duten odolkiek anisezko erroskila gogoratzen dute. Hori oso pertsonala da, eta hemendik kanpora gustatzen da. Burgosen adibidez, oso espeziatuak dira eta askok anisa, kanela, erramua izaten dute.

Goierrin oreganoa erabiltzen dute, ezta?

Oreganoa, piper mina eta perrexila (botatzen dionak). Besterik ez da erabiltzen.

Zaporea baloratzea izango da azkeneko lana.

Zaporea eta testura. Jendeak askotan ez du kontuan hartzen testura. Baina batzuetan odolkia lehorra egoten da. Teknikoki gaizki egiten baduzu eta odola oso mamituta baldin badago, odolkia lehorra egongo da. Eta sebo gehiegi baldin badauka, koipe gehiegi askatuko du ahoan. Usaina eta zaporea ezinbestekoak dira, baina testura ere bai. Testura da erabilitako produktuen eta ondo erabilitako teknikaren arteko oreka.

Odolkiarentzat egun garrantzitsua izaten da larunbatekoa.

Babarrun jana edukitzen dugu. Hala ere, guk urte guztian lan egiten dugu odolkiarekin, bai jatetxean eta bai kafetegian. Odolkia osagaitzat duten platerak eta pintxoak egiten ditugu. Odolkia sukaldatu egiten dugu rabioli edo kaneloi eran, entsaladan, piper beteak… Gaur egun gastronomia altuko produktua da odolkia, eta gehiago bultzatu beharko genuke. Pena da sukaldariok gehiago ez bultzatzea.

Goierriko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa zaigu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Iruzkinen atala

Azken 3 egunetako irakurrienak

1

Asteburuak beste 110 kasu utzi ditu Goierrin

2021/04/19
Goierri
2

Goierriko hamaika herri daude eremu gorrian

2021/04/19
Goierri
3

18 urteko gazte bat atxilotu du Ertzaintzak Legazpin

2021/04/18
Lazkao,Legazpi,Urretxu
4

28. urtez, Lazkao Txiki gogoan

2021/04/18
Lazkao
5

Sei gizonezko atxilotu dituzte Beasainen, kobrea osteagatik

2021/04/19
Beasain
6

28 zabor poltsa bildu dituzte Legazpiarrek auzolanean

2021/04/18
Legazpi
Azken berriak

Goierriko azken berriak jakin nahi dituzu? Harpidetu gure buletinera!

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943 16 00 56
  • goierri@hitza.eus
  • Oriamendi, 32 – BEASAIN
  • Nor gara
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Gainera, BERRIAlaguna izateagatik, orain HITZAkide egiten bazara katilu bat oparituko dizugu:

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut
HITZA PDFan

KORONABIRUSAREN garaian guztiok ongi informatuta egoteko, HITZA PDFan deskargatzeko aukera zabalik dago HITZAkide ez direnentzat ere.

HITZA eskuratzeko, nahikoa da zure helbide elektronikoa sartzea.

Bidali botoian klik egiten duzunean, mezu bat jasoko duzu zure posta elektronikoan, eta, mezu horren bidez, helbidea zuzena dela baieztatuko duzu. Hor bertan, hemeroteka eremura bideratzeko esteka topatuko duzu, eta, hor, edozein ale deskargatzeko aukera izango duzu.

*Mezurik jaso ez baduzu, baliteke ‘spam’ karpetan egotea.

 
 
 
 
 
Bidali
 
Mezu bat bidali da zure posta elektronikora.

Webgune honek berezko eta hirugarrenen cookie-ak erabiltzen ditu nabigazioa optimizatzeko eta lan analitikoak egiteko. Informazio gehiago nahi izanez gero, gure Cookie Politika irakurri dezakezu.

OnartuUkatuKonfigurazioa

Privacy & Cookies Policy

Cookien konfigurazioa

Webgune honek berezko eta hirugarrenen cookie-ak erabiltzen ditu nabigazioa optimizatzeko eta lan analitikoak egiteko. Hauek bi multzo nagusitan bereizten dira: beharrezkoak eta ez beharrezkoak.
Beharrezkoak
Always Enabled

Webgunearen funtzionamendu egokia bermatzeko beharrezkoak diren cookieak dira. Multzo honetan webgunearen oinarrizko funtzionalitateak eta segurtasun ezaugarriak bermatzen dituzten cookieak soilik sartzen dira, baina ez dute inolako informazio pertsonalik gordetzen.

Ez beharrezkoak

Webgunearen funtzionamendu egokirako beharrezkoak ez diren cookieak dira. Analisia egiteko eta bestelako eduki barneratuen bidez erabiltzailearen datu pertsonalak biltzeko soilik erabiltzen dira. Derrigorrezkoa da cookieak webgunean erabili aurretik erabiltzaileak baimena ematea.