«Zaila egiten zaigu gizarteari erakustea nola egiten dugun lan»
Nekazaritza Ekologikoaren Europako Eguna aitzakia gisa hartuta, bere jardunari atal bat gehitu dio Ekolurrak: Sareko bilatzailea. Hari esker, bertako elikagai ekologikoen salmenta guneak ezagutzera eman dituzte.
Euskal Herrian geroz eta gehiago dira natura ardatz hartu eta produktu ekologikoen gibeletik aritzen direnak. Ingurumenera begira bainoago, haren aldeko borrokan dihardu Judit Garcia Llorensek (Bargota, Nafarroa, 1975), Ekolurra Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluko lehendakariak.
Joan den astean izan zen Nekazaritza Ekologikoaren Europako Eguna. Ospatu zenuten?
Egia esan, ez da oso ezaguna zaigun egun bat, baina bada nekazaritza ekologikoaz hitz egiteko aitzakia gisa balio duen egun bat. Guri iruditzen zaigu etorkizuneko nekazaritza ereduak ekologikoa izan behar duela, eta ez dela nahikoa hitz egiten horretaz. Jarraitzen dugu eredu konbentzionalaren atzetik, baina niri iruditzen zait agendan gauza gehiago ere sartzen direla. Nekazaritza ekologikoaren aldeko apustua da gurea, ez ospakizuna. Joan den astekoa bezalako egunek, dena dela, apustu hori erraztu egiten dute.
2021ean izendatu zuten nekazaritza ekologikoaren eguna lehendabizikoz.
Azken finean, guk urte asko daramatzagu agroekologiaren aldeko apustuan, gure eguneroko lanarekin. Askotan, baina, arazorik handiena ez dugu produkzioan izaten, baizik eta gizarteari erakusteko garaian. Zaila egiten zaigu gizarteari erakustea nola egiten dugun lan. Egutegian egun bat jartzen denean, lekua ematen zaio gaiari, eta hitz egiteko aukera sortzen da. Europako Batasunean egun hori izendatu zutenean, guk gurera ekarri eta baliatu egin genuen. Dena den, oraindik nahiko gauza berria da, eta egokituz joango gara.
Barazkietatik haragokoa da nekazaritza ekologikoa?
Nekazaritza ekologikoa nekazaritza ekoizpen eredu jakin bat da, guztiz araututa dagoena. Arau horiek oinarri finkoa dute: lurra zaintzea, naturaren zikloekin bat egitea, animaliak ere zaintzea, eta agrokimikoak, transgenikoak eta produktu eraldatuetan gehigarririk ez erabiltzea. Produkzio ekologikoan, produktuaren kalitatearekin bat etortzen dira ingurumenaren zaintza eta elikagaien kalitatea. Horretarako, noski, prebentzio lanak egin behar dira. Nekazaritza ekologikoaren bide horretan, ekoizten diren produktuek euro hostoa daukate; zigilua, hain zuzen.
Abeltzaina zara zu?
Bai. Etxean hamar esne behi dauzkagu, baita oiloak eta baratzea ere. Egunean bi aldiz jezten ditugu behiak, eta, esne horrekin, zenbait behi gazta egiten ditugu. Txekor haragia ere paketeetan saltzen dugu. Gu arduratzen gara, beraz, produkzioaz, transformazioaz eta salmentaz. Bolumen txikia daukagu, baina autonomia handia ematen digu horrek. Hori da nekazaritza ekologikoaren beste ezaugarrietako bat: ahalik eta gehien oinarritzea dauzkagun baliabide naturaletan.
Elkarrizketa osoa Berria.eus webgunean.